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The Technical Guidance Notes are produced by NHBC as guidance solely for our builder customers as to how 
to interpret the technical requirements in relation to the warranty cover provided by NHBC under its Buildmark, 
Buildmark Choice, Buildmark Link, Buildmark Solo, Buildmark Connect or any similar product from time to time. It 
has not been created or intended for distribution or use outside of that purpose. The information contained in this 
Technical Guidance Note does not constitute advice and is not to be relied upon by any third party. Nothing in 
this Technical Guidance Note is intended to, nor should it be taken to, create any legal or contractual relationship. 
Any third party who chooses to rely upon the information contained in the Technical Guidance Notes shall do so 
entirely at their own risk and NHBC accepts no duty of care or liability, however caused, in connection with its use 
or reliance by any third party.

Considerations
	z �NHBC Standards clause 6.1.17 states ‘the concrete fill in a cavity wall should stop at least 225mm below the base 

dpc’.
	z �The concrete used in precast floor beams is not generally affected by moisture from the ground. The use of a 

dpc under the ends of the beams is good practice; it helps to keep the floor structure relatively dry and is usually 
referred to in third party assessments for the floor beams.

	z �It is essential that there is a continuous barrier to moisture rising from the ground and into the floor finish and 
the inner leaf of the cavity wall.

Answer
Where there is a dpc both above and below a precast floor structure and there is a continuous dpm linked with the 
top dpc, the recommended 225mm between the concrete fill in the cavity and the base dpc may be measured 
from the top dpc level.

Question
What is the acceptable level for the concrete fill in a cavity wall where a suspended precast floor has a 
continuous dpm/dpc on top and a dpc under the beam ends?
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