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The Technical Guidance Notes are produced by NHBC as guidance solely for our builder customers as to how 
to interpret the technical requirements in relation to the warranty cover provided by NHBC under its Buildmark, 
Buildmark Choice, Buildmark Link, Buildmark Solo, Buildmark Connect or any similar product from time to time. It 
has not been created or intended for distribution or use outside of that purpose. The information contained in this 
Technical Guidance Note does not constitute advice and is not to be relied upon by any third party. Nothing in 
this Technical Guidance Note is intended to, nor should it be taken to, create any legal or contractual relationship. 
Any third party who chooses to rely upon the information contained in the Technical Guidance Notes shall do so 
entirely at their own risk and NHBC accepts no duty of care or liability, however caused, in connection with its use 
or reliance by any third party.

Considerations
	z �NHBC Standards Chapter 3.1 gives guidance on the design requirements for concrete in construction and 

promotes the supply of ready mix concrete from suppliers who are QSRMC or BSI Kitemark registered. Dry mix 
placed into a wet foundation will not comply with this specification.

	z �It is not possible to accurately determine how much dry concrete to use in order to absorb the water in the 
excavation.

Answer
The placing of dry mix concrete to absorb excess water in foundation bottoms is not acceptable.

If water is present in a foundation excavation to the extent that it can be pumped out via a sump this is the method 
that should be used.

Question
Is it acceptable to use a dry mix concrete to dry up the bottom of foundations excavations?

Foundation concrete
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